Weer mobiel worden – tips voor autorijden en reizen
Weer in staat zijn om te rijden en te reizen is een belangrijke stap in het genezingstraject na een ruggenmergletsel. Hieronder vindt u een aantal belangrijke overwegingen.
Hier vindt u tips om u te helpen bij reizen en het besturen van een voertuig na een ruggenmergletsel.
Mobieler zijn, of dat nu betekent dat u in uw woonplaats blijft of veel langere trips wilt maken, vereist de nodige research en voorbereiding. Maar het is zeker de moeite waard, als het uw onafhankelijkheid bevordert en u meer van de wereld kunt zien.
Voorwaarts
In staat zijn om te rijden geeft u een gevoel van onafhankelijkheid en meer toegang tot dagelijkse activiteiten. Als u autorijden leuk vindt, zijn er fysiotherapeuten en gespecialiseerde rij-instructeurs die u kunnen helpen om weer achter het stuur te kunnen kruipen.
Zodra uw zorgteam en fysiotherapeut hebben aangegeven dat u in staat bent om veilig een motorvoertuig te besturen, kunt u de volgende belangrijke stappen overwegen:
- Neem contact op met het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) voor informatie over de vereisten waaraan u moet voldoen om te mogen rijden, zoals eventuele tests of evaluaties.
- Neem contact op met uw autoverzekeringsmaatschappij over uw medische toestand en de benodigde hulpmiddelen.
- Bepaal samen met uw fysiotherapeut en gespecialiseerde rij-instructeur wat de juiste aanpassingen voor u zijn om te kunnen rijden. Er zijn vele mogelijkheden, dus het is belangrijk dat u de hulp van een expert inroept.
- Afhankelijk van uw mobiliteit en uw huidige auto, zult u mogelijk moeten overwegen om een busje aan te schaffen.
- Waar u ook voor kiest, zorg ervoor dat u een voertuig kiest dat geschikt is om uw rolstoel in te laden en te vervoeren.
Algemene reistips
U kunt na een ruggenmergletsel de hele wereld over reizen als u dat wilt. Het vergt alleen wel iets meer planning. Hier zijn enkele algemene reistips:
- Vliegen: neem contact op met de vliegmaatschappij voor informatie over speciale voorzieningen (vraag bijvoorbeeld of u hulp kunt krijgen bij het boarden en of u extra bagage mag meenemen). Stel u ook op de hoogte van het beleid van de vliegmaatschappij. Vervoer uw medicatie en materialen voor katheterisatie plus andere zelfzorgmiddelen in uw handbagage.
- Hotels: stel het hotel vóór aankomst op de hoogte van uw behoeften en vraag de eventuele speciale voorzieningen aan die u nodig heeft (bijvoorbeeld een speciaal bad of een douche met rolstoeltoegang).
- Cruisereis: ook cruisemaatschappijen zijn verplicht rolstoeltoegankelijke kamers aan te bieden. Zorg ervoor dat u nauwkeurig uitlegt welke voorzieningen u nodig heeft voordat u de reis boekt.
Zorg er ook voor dat u vooraf uitzoekt tegen welke obstakels u op uw reisbestemming kunt aanlopen. Als u op reis bent, is het belangrijk dat u zo veel mogelijk rust neemt, uw dagelijkse zorgroutines uitvoert en veel drinkt.
Bladeren door gerelateerde artikelen
-
Er zijn verschillende opties voor het beheren en behandelen van de neurogene blaas. Ontdek de vaakst voorgeschreven opties.
Lees verder
-
Vrouwen hebben om verschillende redenen vaker urineweginfecties (UWI's) dan mannen, en katheterisatie kan het risico vergroten. Lees hier wat vrouwen kunnen doen om UWI's te voorkomen.
Lees verder
-
Nadat zij door het Cauda Equina syndroom continentieproblemen kreeg, had Anita grote moeite om de perfecte katheter te vinden die paste bij haar lichaamsbouw en die haar in staat stelde het beste uit ...
Lees verder