Weer mobiel worden – tips voor autorijden en reizen

Weer in staat zijn om te rijden en te reizen is een belangrijke stap in het genezingstraject na een ruggenmergletsel. Hieronder vindt u een aantal belangrijke overwegingen. 

5 Reasons Exercise is the Best Medicine

Hier vindt u tips om u te helpen bij reizen en het besturen van een voertuig na een ruggenmergletsel.

Mobieler zijn, of dat nu betekent dat u in uw woonplaats blijft of veel langere trips wilt maken, vereist de nodige research en voorbereiding. Maar het is zeker de moeite waard, als het uw onafhankelijkheid bevordert en u meer van de wereld kunt zien. 

Voorwaarts

In staat zijn om te rijden geeft u een gevoel van onafhankelijkheid en meer toegang tot dagelijkse activiteiten. Als u autorijden leuk vindt, zijn er fysiotherapeuten en gespecialiseerde rij-instructeurs die u kunnen helpen om weer achter het stuur te kunnen kruipen.

Zodra uw zorgteam en fysiotherapeut hebben aangegeven dat u in staat bent om veilig een motorvoertuig te besturen, kunt u de volgende belangrijke stappen overwegen:

  • Neem contact op met het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) voor informatie over de vereisten waaraan u moet voldoen om te mogen rijden, zoals eventuele tests of evaluaties.
  • Neem contact op met uw autoverzekeringsmaatschappij over uw medische toestand en de benodigde hulpmiddelen.
  • Bepaal samen met uw fysiotherapeut en gespecialiseerde rij-instructeur wat de juiste aanpassingen voor u zijn om te kunnen rijden. Er zijn vele mogelijkheden, dus het is belangrijk dat u de hulp van een expert inroept.
  • Afhankelijk van uw mobiliteit en uw huidige auto, zult u mogelijk moeten overwegen om een busje aan te schaffen. 
  • Waar u ook voor kiest, zorg ervoor dat u een voertuig kiest dat geschikt is om uw rolstoel in te laden en te vervoeren.

Algemene reistips

U kunt na een ruggenmergletsel de hele wereld over reizen als u dat wilt. Het vergt alleen wel iets meer planning. Hier zijn enkele algemene reistips:

  • Vliegen: neem contact op met de vliegmaatschappij voor informatie over speciale voorzieningen (vraag bijvoorbeeld of u hulp kunt krijgen bij het boarden en of u extra bagage mag meenemen). Stel u ook op de hoogte van het beleid van de vliegmaatschappij. Vervoer uw medicatie en materialen voor katheterisatie plus andere zelfzorgmiddelen in uw handbagage.
  • Hotels: stel het hotel vóór aankomst op de hoogte van uw behoeften en vraag de eventuele speciale voorzieningen aan die u nodig heeft (bijvoorbeeld een speciaal bad of een douche met rolstoeltoegang).
  • Cruisereis: ook cruisemaatschappijen zijn verplicht rolstoeltoegankelijke kamers aan te bieden. Zorg ervoor dat u nauwkeurig uitlegt welke voorzieningen u nodig heeft voordat u de reis boekt.

Zorg er ook voor dat u vooraf uitzoekt tegen welke obstakels u op uw reisbestemming kunt aanlopen. Als u op reis bent, is het belangrijk dat u zo veel mogelijk rust neemt, uw dagelijkse zorgroutines uitvoert en veel drinkt.