Lees hier meer informatie over stomaopvangsystemen

De keuze van het juiste opvangsysteem is een belangrijke beslissing na uw stomaoperatie. Lees hier meer informatie.

What You Need to Know about Ostomy Pouching Systems

Vind hier meer informatie over de feiten van stomaopvangsystemen.

In het ziekenhuis heeft u een stomaopvangsysteem gekregen. Wanneer u ontslagen bent uit het ziekenhuis en weer thuis bent kan het zijn dat u andere eisen gaat stellen aan een stomaopvangsysteem. Het is dan raadzaam om samen met uw stomaverpleegkundige te kijken welk stomaopvangsysteem het beste bij u past. Hier vindt u informatie over de verschillende stomaopvangsystemen.

Een- en tweedelige stomaopvangsystemen

Drie soorten opvangzakjes: open, gesloten en opvangzakjes met een afvoerkraantje (uro-opvangzakjes, lees hierover meer bij: de juiste huidplak te kiezen); ze hebben elk hun eigen voordelen.

Beide stomaopvangsystemen bestaan uit een huidplak en opvangzakje. De huidplak is het hechtende gedeelte van het stomaopvangsysteem. De huidplak wordt rondom het stoma aangebracht. De huidplak beschermt de huid tegen de stoma uitvloed en houdt het stomaopvangsysteem op zijn plek. Het is belangrijk om de juiste huidplak te kiezen. De stoma uitvloed wordt opgevangen in het opvangzakje

Eendelig stomaopvangsysteem: Bij dit type stomaopvangsysteem zijn de huidplak en opvangzakje aan elkaar gehecht als een geheel: het is dus één geheel. Bij het vervangen van een eendelig stomaopvangsysteem worden de huidplak en opvangzakje verwijdert als een geheel. Het eendelig stomaopvangsysteem is eenvoudig aan te brengen. Zorg dat de huidplak beschikt over de juiste stomamaat, breng de huidplak zorgvuldig aan en u bent klaar. Een ander voordeel van een eendelig stomaopvangsysteem is dat het geheel plat is en daardoor minder zichtbaar onder kleding.

Tweedelig stomaopvangsysteem: Dit stomaopvangsysteem bestaat uit een aparte huidplak en apart opvangzakje. De ring van het opvangzakje sluit eenvoudig aan op de zwevende flens van de huidplak. De zwevende flens zorgt ervoor dat u tijdens het aanbrengen van het opvangzakje geen druk hoeft uit te oefenen op de buik. Bij een tweedelig stomaopvangsysteem kunt u het opvangzakje verwijderen en weggooien terwijl de huidplak op de buik blijft zitten. Het voordeel van een tweedelig stomaopvangsysteem is dat de huidplak gemiddeld enkele dagen op de buik kan blijven zitten en dat u de mogelijkheid heeft verschillende maten opvangzakjes te gebruiken. Bijvoorbeeld een mini opvangzakje voor sporten en intieme momenten en een maxi opvangzakje tijdens de nacht of lange reizen.

Hieronder vindt u een overzicht met enkele te overwegen verschillen bij het maken van een keuze voor een stomaopvangsysteem.

Een eendelig stomaopvangsysteem …

Een tweedelig stomaopvangsysteem…

Huidplak en opvangzakje in een handeling aanbrengen

Huidplak en opvangzakje los van elkaar aanbrengen

Stomaopvangsysteem is nagenoeg niet zichtbaar onder kleding

Opvangzakje vervangen en de huidplak op de buik laten zitten

Eenvoudig aan te brengen over een huid met onregelmatigheden

Mogelijkheid om verschillende opvangzakjes te gebruiken voor verschillende momenten

Eenvoudig aan te brengen bij verminderde hand- en zichtfunctie

Geen druk op de buik nodig vanwege zwevende flens op de huidplak

Gemiddeld, afhankelijk van het soort stoma, enkel keren daags het stomaopvangsysteem wisselen

Huidplak kan gemiddeld enkele dagen op de buik blijven zitten


Open en gesloten opvangzakjes en opvangzakjes met een afvoerkraantje

Er zijn twee soorten stoma opvangzakjes: open en gesloten opvangzakjes; ze hebben elk hun eigen voordelen.

Open opvangzakjes: Open opvangzakjes kunnen worden gesloten met een geïntegreerd sluitingssysteem. Open opvangzakjes worden gebruikt bij het hebben van dunne of brijige uitvloed uit het stoma. Open opvangzakjes kunnen worden geleegd wanneer ze ongeveer een derde tot de helft toe gevuld zijn met ontlasting. Het ledigen van het open opvangzakje gaat eenvoudig en snel. Als bij u een urostoma is aangelegd, vindt u de informatie bij: (Uro-opvangzakjes zijn iets anders - basis informatie over het uro-opvangzakje.)

Gesloten opvangzakjes: Deze opvangzakjes kunt u verwijderen van de huidplak en weggooien. U hoeft deze opvangzakjes niet te legen. Gesloten opvangzakjes worden gebruikt wanneer de ontlasting dik brijig tot vast is. De gesloten opvangzakjes beschikken over een koolstof filter om geurtjes te neutraliseren en overtollig lucht uit het opvangzakje te verwijderen.

De opvangzakjes zijn verkrijgbaar in mini, midi en maxi uitvoering. De opvangzakjes zijn transparant of beige kleurig. Er zijn opvangzakjes verkrijgbaar die nagenoeg ritselvrij zijn voor extra comfort en meer discretie.

Hier vindt u een keuzemenu om u te helpen het juiste opvangzakje te kiezen.

Een opvangzakje kiezen

Situatie

Overweeg…

Er zijn darmgassen aanwezig

Opvangzakjes met een filter

Er is noodzaak om de darminhoud te observeren

Transparant opvangzakje

U wilt discretie

Beige opvangzakje

De uitvloed is sterk brijig of vast

Gesloten opvangzakje

De uitvloed is dun brijig of dun

Open opvangzakje

Bespreek alles met uw stomaverpleegkundige

Op basis van uw eigen persoonlijke behoeftes en voorkeuren kunt u een keuze maken uit de verschillende mogelijkheden voor stoma opvangmaterialen. Uw stomaverpleegkundige kan u helpen om een keuze te maken die past bij uw behoeftes.