Tips voor het voorkomen van een stomabreuk van een atleet die een stoma heeft

Collin, een atleet met een ileostoma, deelt zijn tips om weer te gaan sporten, uw buikspieren sterker te maken en hoe u een stomabreuk (parastomale hernia) kunt voorkomen.  

Leer hoe u actief kunt worden, uw buikspieren weer kunt opbouwen en een stomabreuk kunt helpen voorkomen.

Ik ben Collin Jarvis en heb sinds 2014 een ileostoma. Toen ik geopereerd werd, zat ik op de universiteit en deed ik aan atletiek op wedstrijdniveau. Het was dus belangrijk voor mij om te weten hoe ik een stomabreuk kon voorkomen als ik weer intensief zou gaan sporten. In dit artikel deel ik een aantal dingen die mensen met een stoma kunnen doen om parastomale hernia’s te voorkomen. 

Tip 1 – Word zo snel mogelijk weer actief 
 
Zorg dat u na uw stomaoperatie zo snel mogelijk weer gaat bewegen, maar doe dat wel voorzichtig. Bespreek met uw artsen welk activiteitsniveau passend is voor de fase van het herstelproces waarin u zich bevindt. Actief worden na een operatie is een van de beste dingen die u kunt doen om uw buikwand te versterken en de kans op een stomabreuk te verkleinen.1 In de meeste gevallen begint dit met dagelijks wandelen. Naarmate de incisies genezen en de zwelling van de operatie afneemt, kunt u dat verder gaan opbouwen. 
 
Tip 2 – Begrijp waarvoor ondersteunende buikwandbreukbanden en ondersteunende kleding bedoeld zijn 
 
Het is niet zeker of een buikwandbreukband kan voorkomen dat er een nieuwe stomabreuk ontstaat, maar deze kan wel helpen bij het behandelen van een bestaande stomabreuk.2 Het is belangrijk dat u zich hiervan bewust bent, zodat u niet weer aan fysieke activiteiten begint en uw buikspieren gaat trainen met de verwachting dat een breukband een stomabreuk voorkomt. 
 
Een van de grootste barrières om weer actief te worden na een stomaoperatie, zijn uitdagingen zoals lekkage, ongemak of uiterlijk – allemaal dingen waarbij het dragen van stoma ondersteunende kleding kan helpen.3 Uit eigen ervaring en die van duizenden stomagebruikers die ik heb gesproken, heb ik gemerkt dat de extra veiligheid van ondersteunende kleding – zoals een tailleband of ondersteunend ondergoed – het veel prettiger en minder eng kan maken om weer actief te worden.  

Omdat we weten dat weer actief worden na een operatie een van de beste manieren is om een stomabreuk te voorkomen, geloof ik dat het dragen van ondersteunende kleding voor een stoma kan helpen om weer fysiek actief te worden.  
 
Tip 3 – Bouw de kracht van uw buikspieren weer op en gebruik functionele bewegingen 
 
Sommige mensen die een stomaoperatie hebben ondergaan, komen uit het ziekenhuis met zwakke buikspieren, een slechte houding en als gevolg daarvan slechte, functionele bewegingspatronen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verzwakte buikwand door de operatie, langdurig zitten in een ziekenhuisbed, chronische pijn, spieratrofie en zelfs onze psychische gesteldheid. Elk van deze dingen heeft rechtstreeks invloed op onze houding en de manier waarop we bewegen. Dit zijn twee van de belangrijkste dingen waaraan we kunnen werken om te voorkomen dat er een breuk (van welke aard dan ook) ontstaat.4,5 
 
Ik stel voor dat u begint met het veilig opbouwen van de kracht in uw buikspieren en het verbeteren van uw mobiliteit en flexibiliteit. Uw buikspieren vormen de basis voor alle bewegingen en zijn na een buikoperatie een belangrijk aandachtspunt tijdens uw herstel. Overleg met uw arts om er zeker van te zijn dat u met dit proces kunt beginnen. Vraag ook naar veilige en gerichte oefeningen die u kunt proberen. 
 
Zodra u weer de basiskracht in uw buikspieren hebt opgebouwd die u nodig heeft voor alledaagse activiteiten, raad ik u aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut en hem of haar te vragen naar “functionele bewegingspatronen voor het voorkomen van een stomabreuk.”4 De meeste fysiotherapeuten hebben uitgebreide kennis over dit onderwerp en kunnen u leren om op een veilige en functionele manier te bewegen. Specifieke revalidatie en programma's voor functionele bewegingspatronen omvatten zowel oefeningen voor het sterker maken van de spieren als voor het verbeteren van de mobiliteit/flexibiliteit. 

Combineer deze strategieën om een stomabreuk te voorkomen en een actief leven te leiden 
 
Het voorkomen van het ontstaan van een parastomale hernia is een veelomvattend, maar haalbaar doel. Er is niet één bepaald ding wat u kunt doen om een stomabreuk te voorkomen. De beste manier om een gezond en prettig leven te leiden met uw stoma, is door op een veilige manier weer lichamelijk actief te worden, en samen te werken met een fysiotherapeut om te zorgen dat u op een veilige, functionele en mobiele manier beweegt. 


Literatuurverwijzingen
1. Russell, Sarah. “Parastomal hernia and physical activity. Are patients getting the right advice?.” British journal of nursing (Mark Allen Publishing) vol. 26,17 (2017): S12-S18. 
2. Borglit, Trine et al. “Assessment of a support garment in parastomal bulging from a patient perspective: a qualitative study.” International journal of qualitative studies on health and well-being vol. 17,1 (2022): 2039428. 
3. Pittman, Joyce et al. “Ostomy Complications and Quality of Life of Ostomy Support Belt/Garment Wearers: A Web-Based Survey.” Journal of wound, ostomy, and continence nursing : official publication of The Wound, Ostomy and Continence Nurses Society vol. 49,1 (2022): 60-68. 
4. Abouelnaga, Walid Ahmed, and Nancy Hassan Aboelnour. “Effectiveness of Active Rehabilitation Program on Sports Hernia: Randomized Control Trial.” Annals of rehabilitation medicine vol. 43,3 (2019): 305-313. 
5. Munegato, Daniele et al. “Sports hernia and femoroacetabular impingement in athletes: A systematic review.” World journal of clinical cases vol. 3,9 (2015): 823-30. 

 

Collin ontving een vergoeding van Hollister Incorporated voor zijn bijdrage aan dit artikel. De testimonials, uitspraken en meningen die hier worden gepresenteerd, corresponderen met de personen die erbij worden afgebeeld. Deze testimonials zijn representatief voor hun ervaringen, maar de uiteindelijke resultaten en ervaringen zullen voor iedereen anders zijn. Raadpleeg uw professionele zorgverlener voor verdere begeleiding en instructies. De hierin weergegeven informatie is geen medisch advies en is niet bedoeld ter vervanging van het advies van uw eigen arts of andere zorgverlener.